Armut Çeşitleri
Santa Maria armudunun meyve şekli hafif basık olup aroması mükemmel , yola dayanımı ve raf ömrü uzun olan bir çeşittir. Santa Maria armudunun verimi mükemmeldir öyle ki bazı bölgelerde fazla meyve verdiğinden dalkıran armudu lakabı da takılmıştır. Hasat zamanı rakıma göre değişmekte olup en erken 300-400 rakım şartlarından Temmuz ayının ilk iki haftası gibidir. Rakım düştükçe hasat öne gelip rakım artıkça hasat zamanı ilerleyen haftalara gidecektir. Santa Maria armut fidanının ılıman iklime sahip sahil bölgelerine dikilmesi tavsiye edilmez. Rakımın asgari 200 olması tavsiye edilir. Ağaçları orta kuvvette ve dik gelişen bir ağaç yapısına sahiptir. Erken yaşlarda bol meyve verir. İri koni şeklindedir. açık sarı ve pembe renkli olur. Meyve eti beyaz lezzetli sulu ve tatlıdır. Yazlık bir çeşittir. Temmuz Ayının Son haftası ile Ağustos ayının ilk haftası hasat verir. Uzun süre depolama özelliğinden dolayı ülkemizde en çok yetiştirilen armut çeşididir. Kasım Aralık aylarına kadar soğuk hava depolarında muhafaza edilebilmektedir.
Deveci armudunun meyve şekli hafif basık olup aroması mükemmel , yola dayanımı ve raf ömrü uzun olan bir çeşittir. Hasat zamanı rakıma göre değişmekte olup en erken 300-400 rakım şartlarından ekim ayının ilk haftası gibidir. Rakım düştükçe hasat öne gelip rakım artıkça hasat zamanı ilerleyen haftalara gidecektir. Deveci armut fidanının ılıman iklime sahip sahil bölgelerine dikilmesi tavsiye edilmez. Deveci Armudunu tam bodur ve yarı bodur fidanlar kullanarak saksı içerisinden ev içerisinden veya balkonda yetiştirebilir dalından meyve koparma zevkini yaşayabilirsiniz fakat kullanmanız gereken saksıda asgari 10 litrelik bir saksıda olmalı ve kışın armut fidanınızı mutlaka balkona koymalısınız aksi durumdan fidanınızdan meyve kopartmanız çok zor olacaktır.
Margarit armudu çok verimli bir çeşit olup ülkemizde oldukça yaygındır. Meyveleri iri, bazen de çok iridir. Sap ve çiçek kesimi dar olup orta kesimi oldukça şişkindir. Meyve eti beyaz, kumlu, orta sulu ve orta lezzetlidir.
